ZSZ Staszic CKU Ostroda - Zdrowe śniadanie
  • 1 Zawodowy zawrót głowy
    Technik mechanik
  • 2 Zawodowy zawrót głowy
    Technik usług fryzjerskich
  • 3 Zawodowy zawrót głowy
    Technik architektury krajobrazu
  • 4 Zawodowy zawrót głowy
    Technik logistyk - możliwość wyboru specjalności wojskowej i inne koniecznie sprawdź
  • 5 A w czasie wolnym ...
    rozrywka
baner
35,10,0,50,1
25,600,60,1,2000,5000,25,800
90,150,0,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,0,5000
0,1,1,0,0,38,15,5,2,1,0,20,0,0

Zdrowe śniadanie

 dsc 0779Do „Staszicowskiej Pracowni Ćwiczeń Praktycznych w czwartek 11 maja rano zawitali goście, byli to uczniowie klasy trzeciej Szkoły Podstawowej nr. 4 w Ostródzie. Uczniowie przybyli na zdrowe śniadanie, które przygotowali dla nich kucharze ze Staszica. Był to projekt realizowany wspólnie z Agencją Rynku Rolnego, która finansowała to przedsięwzięcie.

Kucharze serwowali dzieciom koktajl szpinakowo – bananowy na bazie jogurtu z naturalnym miodem, naleśniki (pankejki) z płatkami owsianymi podane z kremem z sera mascarpone i bitej śmietany z karmelizowanymi jabłkami. Były też świeże warzywa podane z pikantnymi dipami. Jeden dip z pieczoną papryką, a drugi z rzodkiewką i świeżym ogórkiem. Małym smakoszom przygotowano również składniki do kanapek i tartinek, które każdy robił sobie sam. Do wyboru był chleb pumpernikiel oraz chleb pełnoziarnisty. Różnorodne warzywa, jaja i wędlina. Dzieci przygotowywały sobie również koreczki z sera   i warzyw.

Trzecioklasiści świetnie radzili sobie z przygotowywaniem zdrowego posiłku. Nauczyli się jak przygotować zdrowe śniadanie, jednocześnie mieli świetną zabawę.

Posiłek przygotowali uczniowie Staszica w zawodzie kucharz: Katarzyna Kołdziejska, Sandra Oryl, Aleksandra Tyszer, Weronika Malik, Monika Połocka, Dominik Mielczarek, Agata Mucha, Wiktoria Ampulska, Karolina Szarecka, Emilia Wierszewska i Kacper Kwiatkowski uczestnik Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych, Kwalifikacja T.15. Opiekowali się oni także młodszymi kolegami i koleżankami służąc radą i pomocą. Kucharzami ze Staszica opiekowała się natomiast pani Anna Żukowska, pod której czujnym okiem powstało menu oraz wykonanie śniadania. Pani Anna Żukowska wprowadziła też trzecioklasistów w świat zdrowego żywienia.

Pani dyrektor Maria Rymarska – Pszenna powitała gości, zaprosiła do przygotowania posiłku i życzyła dobrej zabawy. Do dzieci i nauczycieli zwrócił się także dyrektor ARR pan Dariusz Wasiela.

Dzieci jeszcze przed śniadaniem zostały ubrane w białe fartuszki i czapeczki kucharskie.

Kończąc to miłe spotkanie, z podziękowaniem za miłe chwile dzieci zatańczyły przygotowany przez siebie taniec.

Spotkanie było bardzo miłe, wszyscy dobrze się bawili, a jednocześnie nauczyli się wiele o zdrowej żywności i korzyściach wynikających z jej spożywania.

Wychodząc z pracowni, dzieci na drogę, dostały napój mleczny i sok owocowy fundowany przez ARR.

Dziękujemy organizatorom oraz uczestnikom za miłe chwile.

Galeria zdjęć

Copyright © 2017. ZSZ Staszic CKU Rights Reserved.


Facebook