Uczniowie klasy I fe wraz z wychowawcami dnia 16 maja po raz kolejny mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych z „Kołem Gospodyń Wiejskich –Luba” w Lubajnach. Młodzież kultywowała tradycję ludowo- regionalną, przygotowała pierogi zwane, „Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami” .
Uczniowie dowiedzieli się skąd się wzięła nazwa „dzyndzałki” , których pochodzenie jest kwestią sporną.. Ta najbardziej popularna teoria brzmi, że od dzyndzli, czyli „uszu” na brzegach pierogów. Hreczka to gryka, a skrzeczki to popularne skwarki z boczku lub słoniny. Ale niech Was to proste wytłumaczenie nie zmyli, bo nie są to zwykłe pierogi. Cały sekret „dzyndzałków” tkwi w ich wnętrzu. Farsz z kaszy gryczanej wzbogacony jest o pokrojone jajko na twardo, wędzony boczek i cebulkę, a skrzeczki zawierają dodatkowo czosnek i majeranek. Warmiacy lubowali się też w „dzyndzałkach” z farszem z wołowiny oraz tych wypełnionych gęsiną i wędzoną rybą.” Dzyndzałki „to regionalny rarytas, który niewątpliwie zrobił największa kulinarną karierę. Uczniowie pod okiem doświadczonych pań z koła gospodyń, samodzielnie wyrabiali ciasto na pierogi. Niespodzianką było również to, że panie zrobiły ciasto na pizzę tak uwielbianą przez uczniów. Uczniowie mogli również skomponować swoją ulubioną pizzę . Ponadto uczniowie wykonali piękne kartki na „Dzień Matki” . Warsztaty miały charakter nie tylko edukacyjny, ale były również świetną okazją do wspólnej zabawy. Dały także możliwość zdobycia nowych umiejętności kulinarnych oraz wzmocniły współpracę i kreatywności w grupie. Warsztaty dostarczyły uczniom niezapomnianych wrażeń, rozbudziły ich zainteresowanie sztuką kulinarną. Na zakończenie warsztatów uczniowie wraz Paniami z Koła Gospodyń przygotowali wspólny poczęstunek, któremu towarzyszył wspaniały klimat.